17. A csillag

A csillag a remény és a szerelem szimbóluma, ezt jelképezik a képen látható nyolcágú csillagok. Egy női alak látható a képen, akinek hosszú hajából víz fakad és zene. A víz és a csillagok összekapcsolása az égi teremtőerőt, az égi termékenységet jelenti. A női alak mitológiai megfelelője Vénusz, aki a Kronosz által kiherélt Uranosz tengerbe hulló véréből fogant és a "tenger habjaiból született" istennőként ábrázolják a művészetben is. Vénusz szimbolizálja a harmóniát, az egyensúlyt, az elégedettséget és az esztétikai tökéletességet.    

Ebben az élethelyzetben az ember kilép a hétköznapok racionális és kézzelfogható valóságából és a csillagok jelképezte felhőtlenség és öntudatlan boldogság keríti hatalmába. Megnő fogékonysága az irracionalitás és művészetek iránt, nagyobb szerepet kap életében a költészet, az irodalom, a zene. A kártya belső békét és harmóniát jelent, ami független a külső körülményektől, egzisztenciális helyzettől, a "földi" dolgok itt csekély szerepet kapnak. A lelki fogékonysággal együtt jár egy belső készenlét és vágyakozás a szerelemre, aminek beteljesülésére most nagyobb a lehetőség, mint eddig. Ebből a harmóniából és belső elégedettségből következik az aktivitás hiánya, a lustaság és a reményteljes várakozás állapota. A nagyfokú nyitottság és vágyakozás számtalan lehetőség forrása, hasonlóan az erő kártyájához, ahol a belső harmónia és optimizmus cselekvésre inspirált. Itt viszont a vágyakozás és az álmodozás eluralkodhat az emberen és a valóságtól való túlzott elrugaszkodást eredményezheti. A remény ez esetben egy lelkiállapot kifejezése, a minden ok nélküli és a pillanatnyi helyzettől független optimizmusé.   

Vénusz a nő archetípusának az Animának egyik megfelelője, a romantikus szépségideál, a művészetek múzsája. Ez a nőkép a szép, a vonzó és szeretetteljes nő képe, a női ártatlanság szimbóluma.    

A kártya nem véletlenül jelenik meg a harmadik szakasz közepén, és éppen a torony után. Ez a fejlődési szint egy olyan szerelem-szeretet-remény szimbóluma, ami megpróbáltatások, csalódások után is újraéled az emberben, az elveszíthetetlen hitet jelenti.